top of page

Vargtimmen

  • Skribentens bild: Ingela C
    Ingela C
  • 17 okt. 2020
  • 2 min läsning

”Vargtimmen är timmen mellan natt och gryning. Det är timmen då de flesta människor dör, då sömnen är djupast, då mardrömmarna är verkligast.” Vargtimmen av Ingemar Bergman



Jag vaknar nästan jämt nån gång mellan tre och fem på natten. Ibland somnar jag om rätt fort, men oftast blir jag liggande vaken. Då får man lätt ångest för sömnen är viktig och snart är det dags att gå upp!

Vid den tiden börjar kroppen ställa in sig på att vakna. Man sover lättare. Bland annat börjar nivån av kortisol öka på morgonsidan. Vissa menar på att morgonångest är en del av evolutionen, att en del av oss fortfarande är utrustade att snabbt kunna vakna och bli alerta. Ångest är ju en stressreaktion, och kortisol är ”stresshormon” så det låter rimligt att man kan få svårt att somna om i de fall man känner sig stressad över att få för lite sömn eller om man har en inre oro.

Vissa säger att man sover som djupast runt denna tid. Alltså precis tvärt om, och om man vaknar då så beror det just på att man har inre ångest. Men varför skulle man vakna om man nu sover som djupast under den tiden? Makes no sense!

Att saker och ting händer i kroppen under natten är vetenskapligt bevisat. Temperatur, blodtrycket och ämnesomsättningen går ner. Runt fyra-tiden är de som lägst. Under den tiden infinner sig oftast drömsömnen, och då kan man ju såklart även drömma mardrömmar. Stress och oro lär ju kunna bidra till mardrömmar. Låter inte alls konstigt. Drömsömnen är lättare än djupsömnen så det är inte märkligt att man lätt man vaknar då. Låter mycket mer troligt än att man sover som djupast då.

Men hur som helst...oavsett orsak så är det jobbigt att vakna var och varannan natt och inte kunna somna om medans Lars lugnt sover vidare. Jag är nog en känsligare och oroligare själ än han. Hönsmamma de lux, och då talar jag inte bara om mina barn, utan många människor runt omkring mig finns i mina tankar. Jag önskar så innerligt att alla jag bryr mig om ska må bra och vara friska och lyckliga. Sen är det klart att där finns en ständig inre oro över mitt eget välbefinnande också. Det kostar på att ha ont jämt och ständigt, även om det är mycket bättre nu.




 
 
 

Comments


Inlägg: Blog2_Post

Prenumerationsformulär

Tack för ditt meddelande!

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2020 av ingelaC. Skapat med Wix.com

bottom of page